+387 55/490-197office@experapharmacy.com
Pratite nas:Expera Pharmacy Faccebook profilExpera Pharmacy Instagram profil
Mi brinemo o svakom
pacijentu!
×

Savjeti farmaceuta i članci

Uloga sporta u očuvanju zdravlja

Sport i fizička aktivnost su zastupljeni u većini grana društva  i imaju važnu ulogu u svim područjima ljudskog života. Pozitivni aspekti redovne fizičke aktivnosti uočavaju se kod fizičkog i mentalnog razvoja, kao i psihosocijalnog razvoja.

Takođe sport unapređuje zdravlje i kvalitet života, produžuje očekivano trajanje života i smanjuje rizik za bolesti srca i krvnih sudova, šećerne bolesti, maligne  bolesti itd.

Sport i fizička aktivnost preventivno djeluju na prekomjernu težinu u djetinjstvu, a kasnije i u odrasloj dobi, razvija samosvijest i takođe smanjuje anksioznost i stres.

Brojnost sportova danas ostavlja veliku mogućnost izbora, a odabir je individualna stvar u zavisnosti šta želimo dobiti kao rezultat.

Ako želimo poboljšati tjelesnu kondiciju odabraćemo neke aerobne sportove poput trčanja, plivanja, vožnje bicikla, ovisno, naravno, o količini treninga i njegovom  intenzitetu.

Anaerobni trening je intenzivan trening koji pokreće anaerobni metabolizam. Najčešće se radi o sportovima koji ne zahtjevaju izdržljivost, a takmičari ovim treningom dobijaju na snazi i eksplozivnosti.

Nasuprot tome, aerobni trening uključuje aktivnosti nižeg intenziteta koji se mogu održavati duži vremenski period. Aerobni sportovi su idealni za mršavljenje i gubitak tjelesne težine.

Pravilno bavljenje sportom uključuje redovnost treninga, pravilno izvođenje određenih vježbi, kao i adekvatno korištenje dijetetskih suplemenata.

Dietetski suplementi su namirnice koje dopunjuju normalnu ishranu, nalaze se u vidu kapsula, tableta, u obliku praška, ampula itd. U dijetetske proizvode spadaju namirnice za specifične potrebe ljudi, namirnice bez glutena, namirnice bez laktoze, hrana za dijabetičare. To su koncentrovani izvori nutrijenasa ili nekih drugih supstanci sa nutritivnim ili fiziološkim  efektima specijalno proizvedenim u doziranim oblicima i u tačno određenim količinama.

Suplementi  među sportistima su široko rasprostranjeni i najčešće korišteni zbog poboljšanja fizičkih performansi (povećanje mišićne mase, smanjenje tjelesne težine, doprinos formi i kondicionoj aktivnosti, poboljšanje sportskih rezultata), smanjenje umora i napora, poboljšanja imuniteta.

Najčešće korišteni suplementi su vitaminsko-mineralni suplementi, koji su značajni za metaboličke procese u organizmu, za formiranje i održavanje kostiju, a takođe, značajni su i kao antioksidansi.

Suplementi sa proteinima i aminokiselinama su veoma popularni u sportskoj populaciji. Utiču na izgradnju i obnavljanje ćelije u organizmu, ubrzavaju oporavak. Najčešće korišteni proteini su proteini surutke, mliječni proteini i proteini iz jaja. Oni se biraju na osnovu biološke raspoloživosti u organizmu, tj. u zavisnosti šta želimo dobiti kao rezultat.

Uloge proteina u organizmu su strukturna, enzimska, imunološka, hormonska, neurotransmiterska, mehanička, osmotska, transportna i energetska.

Piše: mr ph. Srđan Ćosović

ZU Expera Pharmacy | Sva prava zadržana © 2020
Powered by limun.co