Objavljeno sreda, 09 novembar 2016 11:27

Tokom zimskih, hladnih i vjetrovitih dana naša koža je izložena raznim negativnim vremenskim uticajima, koji mogu dovesti do njenog isušivanja, ljuspanja, pucanja i iritacije. To su razlozi zbog kojih je u zimskom periodu neophodna dodatna i pravilna njega kože kako bismo je održali vlažnom, mekom i glatkom.

Jedna od osnovnih funkcija kože jeste njena barijerna uloga, koja sprečava gubitak tečnosti sa površine našeg tijela. Tu barijeru čine masnoće koje formiraju zaštitni lipidni film na površini kože. Hladan zimski vazduh je suv, smanjuje se količina prirodnih masnoća, te sa površine kože isparava veća količina tečnosti. Zimski vjetrovi još dodatno isušuju i oštećuju kožu. Rezultat svega je suva, gruba koža podložna svrabu, iritaciji, nastanku ekcema.

Zimski period pogoršava već postojeća hronična oboljenja kože kao što su atopijski i seboroični dermatitis, ekcem i psorijaza. Crvenilo i prošireni kapilari na licu postaju izrazitiji zbog naglih prelazaka sa hladnog u tople prostorije.

Hidratacija kože

Nephodno je koži nadoknaditi vlažnost koju je izgubila, korišćenjem krema koje nisu samo na bazi hidrantnih supstanci već i na bazi ulja. Masnoće u kremama prave film na našoj koži i ne dozvoljavaju odavanje vode. Kreme koje koristimo treba da sadrže masne kiseline i komponente poput prirodnih vlažećih faktora: uree, glicerola, alfa hidroksi kiselina, koje imaju veći kapacitet vezivanja vode. U zavisnosti od tipa kože, možete odabrati ulje pšeničnih klica, ulje jojobe ili ono napravljeno od koštica kajsije. Čak i osobe s nešto masnijom kožom mogu u toku zime slobodno da koriste proizvode na bazi ulja, a posebno se preporučuje ulje jojobe koje reguliše lučenje masti i ne zatvara pore. Preporučuje se nanositi proizvode od istih više puta u toku dana a obavezno nakon pranja lica, tuširanja, kao i pre izlaska na hladnoću.

Pored lica , treba napomenuti da i koža glave trpi posledice hladnog vremena tokom zimskih meseci. U nekim slučajevima dolazi do iritacije i pojave peruti, ali i to je moguće sprečiti nanošenjem prirodnih preparata i hidratacijom kože. Pre pranja kose, izmasirajte kožu glave maskom na bazi ulja s visokim sadržajem vitamina E. Kokosovo ulje je odlično za ovu svrhu, a od njega možete napraviti i ulje koje će njegovati čitavu kosu, ukoliko ga pomešate s nanom i ruzmarinom.

Piše: mp ph. Duško Milešić

 

Mi brinemo o svakom pacijentu.

Novi koncept farmaceutske prakse koji se fokusira na direktnu interakciju farmaceuta i korisnika u cilju pružanja kvalitetne zdravstvene usluge.