+387 55/490-197office@experapharmacy.com
Pratite nas:Expera Pharmacy Faccebook profilExpera Pharmacy Instagram profil
InStore katalog /avgust 2020/
×

Alergije

Alergija ja je nepravilno funkcionisanje imunog sistema. Organizam alergične osobe burno reaguje na neke stvari iz prirodnog okruženja koji inače nisu štetni, takve stvari se nazivaju „alergeni“.

U zdravom organizmu antitijela štite od stranih mikroorganizama kao što su virusi i bakterije, od različitih infekcija. Kod osobe koja je alergična imuni sistem na pogrešan način prepoznaje određene alergene i počinje da stvara antitijela da bi se odbranio od njih. Ta antitjela koja se nazivaju imunoglobulin E (igE) se vezuju za mastocite kojih ima pod kožom, u nosu, u plućima, očima, u gastroinestinalnom traktu. Kada igE ptonađe alergen uhvati ga izazivajući mastocite da stvaraju  jake hemikalije, uključujući histamin što izaziva alergijsku reakciju koja može da se dogodi odmah ili par sati nakon kontakta sa alergenom.

Alergijske reakcije mogu bit lokalne kao što su osip, urtikarija, ekcem, konjuktivitis, rinitis i slično i sistemske kao što su anafilatički šok, serumske bolesti i druge. Simptomi alergijske reakcije po težini posljedica koje izazivaju se djele na:

  1. Blage
  2. Teške i
  3. Životno opasne

Najčešći uzročnici alergijskih reakcija su polen, grinje, ubod insekata, hrana (kikiriki, jaja, kravlje mlijeko, plodovi mora i dr.), lijekovi.

 Najčešće zahvaćeni organi:

  1. Koža (otok, koprivnjača, osip)
  2. Disajni putevi (nos – polenska griznica, grlo – otok, pluća – kašalj, bronhospazam, teško disanje)
  3. Oči (crvenilo, svrab, suzenje)
  4. GIT (proliv, mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku)
  5.  Kardiovaskularni sistem (osjećaj malaksalosti, slabost, nesvjestica)

 

Liječenje alergije.

Svi lijekovi za liječenje alergije djeluju tako da uklone ili ublaže simptome alergije. U slučaju da se simptomi alergije ne liječe od početka često imaju sklonost da se tokom godina pojačavaju i da se jave alergije na druge – nove alergene. Tako pacijenti koji su alergični na polene često postanu alergični na kućnu prašinu i obrnuto.

Danas postoji veliki broj antialergijskih lijekova u lokalnim ili sistemskim oblicima. Za kožne alergijske reakcije mogu se primjenjivati kortikosteroidne kreme, kod očnih rakcija kapi sa antiinflamatornim dejstvom, kod tegoba vezanih za respiratorne organe intranazalni kortikosteroidni sprejevi. Od sistemskih lijekova se daju antihistaminnici, lijekovi za širenje disajnih puteva u obliku spreja za inhalaciju, tableta ili injekcija. Antihistaminici su lijekovi koju mogu da spriječe ili ponište dejstvo histamina time što blokiraju H1 (krvni sudovi, glatki mišići, crijeva) i H2 (parijetalne ćejije želuca) histaminske receptore.

Prirodan način za spriječavanje nastanka alergija kao i ubažavanje dejstava alergija jeste jačanje imunog sistema. Za ubalažavanje simptoma poželjno je uzimati što više namirnica koje su bogate vitaminom C (bitno je napomenuti da jabuka, zeleni čaj, crni luk pojačavaju efekte C vitamina).

Crni i bijeli luk jačaju imuni sitem pa mogu ublažiti lučenje iz nosa i alergijsku kijavicu. U skučaju alergije na polen jedan od prirodnih lijekova je svakodnevno uzimanje jedne kašike meda i to nekoliko sedmica prije cvijetanja biljaka. Da bi se uklonijo polen u nozdrvama dobro je isprati nosne šupljine vodom u kojoj je rastvoreno malo morske soli. Kod alergijskog rinitisa za ublažavanje simptoma od popmoći može biti inhalacija toplim čajem od žalfije i kamilice čiji se efekti mogu poboljšati ako se u čaj doda nekoliko kapi esencijalnih ulja eukaloptusa i ruzmarina.  

Piše: Mr ph Tatjana Bilbija

PROMOTIVNE AKTIVNOSTI
AKTUELNOSTI
Mreža apoteka
ZU "Expera Pharmacy" Bijeljina posjeduje razgranatu mrežu apoteka na cijeloj teritoriji Republike Srpske.
Pronađite Vama najbližu apoteku:
Mjesto
Težimo biti najbolji!
Zdravlje pacijenata Expera Pharmacy apoteke
Zdravlje na prvom mjestu
Zdravlje je najveće bogatstvo, a da bi to bogatstvo očuvali i zaštitili, naša je misija da to činimo primijenjujući novi koncept farmaceutske prakse koji se fokusira na direktnu interakciju farmaceuta i pacijenta.
Kvalitet strucnost profesionalnost Expera Pharmacy apoteke
Kvalitet i stručnost
Naše rukovodstvo je snažno opredijeljeno za promjene koje za cilj imaju da našim korisnicima obezbijede isti nivo kvaliteta farmaceutske prakse koji uživaju pacijenti u Evropi i u svijetu.
Strucni savjeti farmaceuta Expera Pharmacy apoteke
Ljubazno osoblje
Stručno i ljubazno osoblje u našim apotekama pružiće pravi savjet i olakšati izbor proizvoda, jer svakom pacijentu i kupcu pristupa sa aspekta specifičnosti njegovih potreba.
Sirok asortiman lijekova Expera Pharmacy apoteke
Širok asortiman proizvoda
Asortiman naših proizvoda odlikuje sveobuhvatnost i prilagodljivost zahtevima tržišta, potrebama klijenata i sezonalnosti.
Mi brinemo o svakom
pacijentu!
ČLANCI I SAVJETI
BRENDOVI
ZU Expera Pharmacy | Sva prava zadržana © 2020
Powered by limun.co