+387 55/490-197office@experapharmacy.com
Pratite nas:Expera Pharmacy Faccebook profilExpera Pharmacy Instagram profil
InStore katalog /maj 2020/
×

Imuni sistem

Imuni sistem je odbrambeni sistem organizma koji ga štiti od stranih mikroorganizama (bakterije, virusi, gljivice, paraziti), njihovih hemijskih toksina kao I sopstvenih izmijenjenih ćelija (tumorskih ćelija). Sastoji se od dvije komponente, nespecifične I specifične. Nespecifični ili urođeni imuni sistem predstavlja prvu liniju odbrane organizma, jednak je prema svim izazivačima bolesti I postoji I prije kontakta osobe sa izazivačima bolesti. Specifični ili stečeni imuni sistem se razvija prilikom kontakta sa uzročnicima bolesti , potrebni su dani, nedelje I mjeseci da bi se razvio I ne postoji prije kontakta osobe sa izazivačima bolesti. Obje komponente imunog sistema djeluju zajedno I međusobno se dopunjavaju.

Osnovni preduslov za zdravlje organizma u sezoni alergija, prehlada i gripa je jak imuni sistem, pravilna ishrana, dovoljno sna i odmora, umjerena fizička aktivnost, smanjenje stresa. Ukoliko je organizam dobro pripremljen, manje su šanse da će doći do razvoja infekcije.

Mnogi multivitaminski i multimineralni preparati služe za dopunu vitamina i minerala koji nedostaju našem organizmu.

Vitamin C (askorbinska kiselina) stimuliše imuni sistem tako što neutralizuje štetno dejstvo slobodnih radikala. Preporučuje se u prevenciji I terapiji skorbuta kao i kod upale i krvarenja desni. Neophodan je za sintezu kolagena pa je jako bitan za zdravlje kože, tetiva, ligamenata I zglobova. Vitamin C povećava resorpciju gvožđa pa se koristi I u terapiji anemije sa preparatima gvožđa.

Cink je mineral koji je neophodan za normalan rast i razvoj, normalno funkcionisanje imunog sistema,pomaže u bržem zarastanju rana, smanjuje uvećanje prostate, i odličan je u prevenciji prehlada i gripa.

Propolis je prirodni antibiotik, priznat od Svjetske zdravstvene organizacije. On ima antibakterijska i protivupalna svojstva i daje organizmu prirodnu otpornost, a što je bitno istaći nema neželjenih efekata.

Matična mliječ je bogat izvor vitamina, minerala, proteina i enzima. Smatra se najsavršenijom namirnicom na svijetu. Jača imuni sistem, poboljšava izdržljivost, ublažava stres i nesanicu i ima svojstva prirodnog antibiotika.  

U poslednje vrijeme se posebno ističe pozitivno dejstvo polisaharida (beta-(1,3/1,6)-D-glukana) ,izolovanih iz gljiva, na jačanje odbrambenih sposobnosti organizma i bržem iučinkovitijem oporavku nakon bolesti. Neka istraživanja pokazuju da imaju antitumorska djelovanja I da povećavaju osjetljivost tumorskih ćelija na neke antirumorske lijekove.

Ljekovite materije iz biljke Ehinacea (Echinacea purpurea) djeluju  stimulišuće na ćelije imunog sistema. Smatra se prirodnim antibiotikom I čistačem limfnih žlijezda. Prepuručuje se kao preventiva kod osoba koje imaju problema sa bronhijlnim zapaljenjima. Takođe se efikasno pokazala u smanjenju digestivnih tegoba, kod upale prostate, upale desni, uha, grla, kod ujeda inekata ili uboda. Upotreba preparata sa ehinaceom dovodi do skraćenja trajanja bolesti I ublažavanje njenih simptoma.

Zeleni čaj pokazuje antikancerogeno dejstvo, sprečava razvoj arterioskleze I srčanih oboljenja, ubrzava metabolizam I poboljšava sagorijevanje masti. Takođe, snižava nivo holesterola, pa se primenjuje i kod povećnog nivoa holesterola u krvi. Zeleni čaj sadrži fluoride, koji sprečavaju razvoj karijesa. Bogat je antioksidansima, koji sprečavaju razvoj oštećenja ćelija u organizmu. Koristi se kod infekcija I prehlada smanjujući oštećenja ćelija pod dejstvom virusa.

Divlji origano posjeduje snažne antibakterijske, antiglivične, antivirozne I antioksidativne osobine. Sprečava širenje I mutacije bakterija. Efikasan se pokazao kod infekcija Ešerihijom coli, Stafilokom , Salmonelom, Pseudomonas aeruginus... Veoma snažno jača imuni sistem pa se preporučuje njegovo redovno uzimanje.

Samo ako na vrijeme počnemo da vodimo računa o svome zdravlju, možemo da spriječimo razvoj alergija, prehlada, gripa i mnogih infekcija.

Na vrijeme ojačajmo svoj imunitet i poboljšajmo opšte stanje organizma!

 

Mr ph Dragana Jeremić

PROMOTIVNE AKTIVNOSTI
AKTUELNOSTI
Mreža apoteka
ZU "Expera Pharmacy" Bijeljina posjeduje razgranatu mrežu apoteka na cijeloj teritoriji Republike Srpske.
Pronađite Vama najbližu apoteku:
Mjesto
Težimo biti najbolji!
Zdravlje pacijenata Expera Pharmacy apoteke
Zdravlje na prvom mjestu
Zdravlje je najveće bogatstvo, a da bi to bogatstvo očuvali i zaštitili, naša je misija da to činimo primijenjujući novi koncept farmaceutske prakse koji se fokusira na direktnu interakciju farmaceuta i pacijenta.
Kvalitet strucnost profesionalnost Expera Pharmacy apoteke
Kvalitet i stručnost
Naše rukovodstvo je snažno opredijeljeno za promjene koje za cilj imaju da našim korisnicima obezbijede isti nivo kvaliteta farmaceutske prakse koji uživaju pacijenti u Evropi i u svijetu.
Strucni savjeti farmaceuta Expera Pharmacy apoteke
Ljubazno osoblje
Stručno i ljubazno osoblje u našim apotekama pružiće pravi savjet i olakšati izbor proizvoda, jer svakom pacijentu i kupcu pristupa sa aspekta specifičnosti njegovih potreba.
Sirok asortiman lijekova Expera Pharmacy apoteke
Širok asortiman proizvoda
Asortiman naših proizvoda odlikuje sveobuhvatnost i prilagodljivost zahtevima tržišta, potrebama klijenata i sezonalnosti.
Mi brinemo o svakom
pacijentu!
ČLANCI I SAVJETI
BRENDOVI
ZU Expera Pharmacy | Sva prava zadržana © 2020
Powered by limun.co